VAD HÄNDER OM JAG INTE ÄR NÖJD?

-Vad kan jag som kund kräva?

Oavsett om du bokat en fotograf till ditt bröllop eller bokat en gravidfotografering så är det ofta en stor investering. Då är det också väldigt viktigt att resultatet blir bra. Många har inställningen att ”vi vill bara att någon som knäpper några snygga bilder, det tar inte så lång tid”. Och blir sedan förfärade över hur mycket en fotografering/fotograf kostar. Jag har sagt det förut och säger det igen, man får det man betalar för.

Men om man nu har betalat en större summa för att få de där fotona man drömmer om, sedan ser man resultatet och inte är nöjd. Vad gör man då? Är det en familjefotografering kanske man kan boka om men ett bröllop går ju inte att göra om. Så för att inte hamna i den situationen, läs denna artikel.

Boka inte första bästa

När du letar fotograf, boka inte första bästa som dyker upp i en facebook annons eller på google. Detta är det första steget i att få de bilder du vill ha. Ta reda på ungefär vad den typen av fotografering du vill ha kostar. Det finns alltid ett ganska stort spann mellan amatörer och fullblodsproffs. Vad har du för budget och vad får du för de pengarna?

Säg att du har en budget på 1000 kr och vill ha foton på barnen på en sommaräng. En bekants bekant kan fota för 1000 kr, hen är amatör och fotar mest fåglar i vanliga fall. Men det är väldigt fina foton enligt hens Instagram. En fotograf i er stad tar 1500 kr men då ingår inte bilderna. En annan fotograf i stan tar 5000 kr, men då ingår det 5 bilder. Så vad ska du satsa på. Visst kan du ta amatören och möjligtvis blir bilderna bra, men om de inte blir det har du slängt bort 1000 kr och att gnälla på hens arbete kan skapa osämja då ni har en gemensam bekant.

Här skulle jag fråga mig själv hur viktiga bilderna är och ta den av fotograferna i er stad som du får bäst känsla av. För även om den ena fotografen bara tar 1500 kr så måste du köpa till fotona och det kan i slutändan bli dyrare än hos den fotograf som ger dig ett paketpris. Så kontakta båda och ställ följande frågor:

  • Vad ingår i fotogrferingen?
  • Hur lång tid tar fotogrferingen?
  • Hur lång leveranstid?
  • Vilken redigering ingår?
  • Får ni ett kontrakt?

Ha en tydlig kommunikation

Fotografer kan inte läsa tankar. Och bland det svåraste som finns för oss fotografer är att lista ut vad andra tycker är vackert. Jag uppskattar när mina kunder är tydliga, berättar vad de vill ha, är bekväma med och kanske till och med skickar referensbilder. Här arbetar dock olika fotografer olika. Vissa fotografer har en tydlig stil och sätt att arbeta och som kund får man helt enkelt acceptera det och lägga allt sitt förtroende i deras händer. Det är också en fråga du kan ställa till fotografen innan, hur de arbetar kring dessa frågor, är det en ”what you see is what you get” men en hänvisning till deras instagram/portfolio eller bjuder det in till ett samtal där ni tillsammans kan fantisera fram dina bilder. Det är viktigt att du känner att din fotograf förstår dig redan innan fotograferingen. Och be alltid om ett kontrakt på er överenskommelse. Det är både för din och fotografens trygghet.

Under fotograferingen

Du ska självklart känna tillit till din fotograf. Om det är du som ska stå framför kameran så kommer det att synas om du är nervös, spänd eller obekväm. Om något inte känns bra så ta mod till dig att säga det. Förhoppningsvis är din fotograf lyhörd och hjälper dig att slappna. Detta är en av anledningarna till att fotografer inte tar uppdrag när någon vill ha ”några snabba fina bilder”. För fotografi tar tid. Ibland får man det perfekta bilden direkt, ibland behöver man vaggas in i en bekvämlighet framför kameran. Ett bra förslag på detta är barnfotografering. Många barnfotografer vill skapa en relation med barnen så de känner sig trygga, annars kommer de aldrig lyssna på fotografen vilket resulterar i att bilderna inte blir avslappnade, glada eller att urvalet blir väldigt litet.

Inte nöjd med resultatet

Detta hoppas vi naturligtvi att det inte sker. Men om du har gjort allt ovan och när du väl ser bilderna du längtat efter är du ändå inte nöjd. En fruktansvärd känsla. Här måste du först och främst ställa dig frågan; varför?

Har fotografen bara tagit bilder där din sämre sida av ansiktet syns? Saknar bilderna variation? Är redigeringen fel? Hände något under fotograferingen som gjorde att bilderna inte blev bra?

Det finns många anledningar här. Att höra av sig till fotografen och bara säga att man inte blev nöjd kommer väcka väldigt många frågor hos fotografen. Denne skulle förmodligen inte leverera bilderna till dig om hen själv inte var nöjd. Så red ut detta innan du kontaktar fotografen. Här är det jätte viktigt att ni har ett kontrakt. Oavsett om du är nöjd eller inte så har fotografen lagt ned många timmars arbete som hen ska ha betalt för. Digitala bilder går inte heller att göra ett återköp på då fotografen omöjligt kan veta om du har laddat ned bilderna eller inte. Detta sätter naturligtvis både dig och fotografen i en svår situation.

Så för att lösa situationen så smidigt som möjligt, börja med att konkret förklara vad du inte gillar. Kanske går det att lösa.

Problem och vad som går att lösa:

  • Bilderna känns för ljusa/mörka – Enkelt att ordna, förklara för fotografen och be hen ta en runda till i redigeringen.
  • Helt fel redigering – Diskutera med fotografen vad ni hade kommit överens om innan fotograferingen. Har du valt en fotograf som kör på sin stil, då kanske det bara är att acceptera. Men om ni har diskuterat något helt annat innan, prata med hen. Skicka refensbilder på vad du hade förväntat dig.
  • Jag känner inte igen mig själv – Detta är svårt. Du är van att se dig själv på ett visst sätt i spegeln och när du tar selfies. Men fotografen ser dig genom sin lins och väljer att trycka på knappen när hen tycker att du är som vackrast. Därför är det viktigt att prata igenom vad man vill ha innan fotograferingen. Fråga om det finns fler bilder att välja på än de som fotografen har gett dig som urval. Finns det möjlighet att boka en omfotografering? Här vill jag också uppmuntra dig till att inte vara så hård mot dig själv. Låt bilderna vila och be någon du litar på ta en titt. Kanske är du bara lite för självkritisk. Om det inte finns möjlighet att boka en ny fotografering. Det kanske gäller ett bröllop eller dop. Se då vad fotografen kan göra i redigeringen. Kanske är det din överarm du stör dig på, en dubbelhaka som syns eller att hårfärgen känns fel. Mycket går att göra i Photoshop beroende på fotografens kunskaper. Här måste du också tänka på att avancerat retusch kanske inte ingår i priset. Ofta är det en stil/redigering man betalar för, och på ett bröllop kan det vara över 600 bilder som ska redigeras. Så försök komma överens om vad som kan göras tillsammans med fotografen.
  • Fotografen levererade inte det vi kommit överens om – Här står ord mot ord, ett uppmärksammat fall där en bröllopsfotograf kommit sent, inte hade med sig assistent och därför inte kunde leverera både foto och film vigseln har dragits hela vägen till ARN. Beslut av ärende har inte fallit när denna artikel skrevs. I ett annat fall där ett företag dragit en tvist till ARN efter att inte varit nöjda med leveransen och ville ha tillbaka hälften av beloppet så gick ARN med på en tredjedel då fotografen fortfarande hade levererat en del av det som var överenskommet. Hamnar ni i denna situation hoppas jag att ni har en lyhörd fotograf som vill att ni ska bli nöjda och gör vad hen kan för att bemöta er. Men kom ihåg att ha en god ton, då blir det alltid lättare att lösa konflikten.