FOTOGRAFEN TIPSAR – Moment under bröllopet

-Vilka moment bör man fotografera

under sitt bröllop?

Bröllopsplaneringen är i full gång. Ni kanske till och med har börjat boka in en del leverantörer. Men att boka en leverantör kan ibland kännas som att öppna Pandoras ask. Som när ni ska boka bröllopsfotograf tillexempel. Ni tänker att ni vill ha lite fina bilder från er dag. Men när ni äntligen har hittat en fotograf ni gillar så får ni en flod av frågor från fotografen, som ni kanske inte riktigt har hunnit tänka på. I denna artikel ska jag hjälpa er att reda ut en av dem. Nämligen vilka moment vill ni ha fotograferade?

Fotografer är inte gratis och även om man vill ha varenda sekund av sitt bröllop dokumenterat kanske det inte alltid går. De flesta fotografer har olika paket de erbjuder med olika antal timmar. Oftast brukar man kunna utgå från dem och lägga till eller ta bort en timme om man önskar. Jag är en förespråkare för att man ska utgå från sin budget. Om du spräcker den finns nämligen risken för att du ställer orimliga krav på det du ska få ut av de där extra slantarna. Ju mer man betalar, ju mer vill man ju ha. Men det enda du förmodligen får mer av är antalet bilder, inte högre kvalité. Så ha det i bakhuvudet när du tittar på de olika paketen hos din fotograf och funderar på hur många timmar du vill ha dokumenterade.

solnedgång
förberedelser

Börja med att lista de absolut viktigaste delarna av dagen som ni vill ha dokumenterade. Vanligast brukar vara att paren vill fotografera vigsel och porträttbilder. På andra plats står ofta förberedelser och middag. Så om ni har budget för exempel ett paket på 4 timmar hos er favorit fotograf. Då kanske ni måste prioritera, då det kan bli svårt att få med både förberedelser och middag i de timmarna. Här kan det spela stor roll när vigseln är. Om ni har möjlighet skulle jag rekommendera att lägga vigseln på eftermiddagen. På så sätt blir det lättare att få in fler moment i er budget.

För att göra det så enkelt som möjligt så hackar vi ned dagen i olika moment. Förberedelser, first look, porträttbilder, gruppbilder, vigsel, kyrkmingel, brudskål, slänga buketten, middag, golden hour, tårta, dans och fest. Det är alltså en hel del viktiga ögonblick under dagen och ni kanske till och med har planerat någon ytterligare rolig aktivitet ni vill ha med. Detta är anledningen till att man bör boka fotografen så tidigt som möjligt i planeringen. För att hen har förmodligen varit på många bröllop ochkan hjälpa er att planera er dag så att ni verkligen får ut maximalt av den och kunna föreviga så mycket som möjligt. Alla fotografer erbjuder naturligtvis inte den tjänsten, det är något ni bör kolla med fotografen vid bokning. I artikeln Hur väljer jag fotograf-och vilka frågor ska jag ställa, får ni en lista med frågor ni kan använda vid bokning.

  • Förberedelser – Detta är lugnet före stormen, förhoppningsvis. Bruden får sin makeup -och hår fixat tillsammans med sina tärnor, sist men inte minst ska klänningen på. Bilder från förberedelserna brukar vara väldigt uppskattade. Men också väldigt vackra. Då detta ofta sker på morgon eller förmiddag brukar ljuset vara bra och väldigt smickrande.
  • First look – Ett lite nyare inslag på många bröllop är First look. Fotografen arrangerar ett första möte mellan er som par. Första gången han får se dig i klänningen på en vacker avskild plats – magiskt. Passar utmärkt om ni planerar porträttfotograferingen innan vigseln eller ska gå fram till altaret tillsammans. Då det bara är ni brukar det bli en väldigt fin intim stund där ni fullkomligt kan hänge er åt varandra och få vara ensamma i er lycka en stund. Något ni förmodligen inte kommer få så mycket av resten av dagen.
  • Porträttbilder – Era bröllopsfoton, här kan man även baka in gruppbilder med nära anhöriga. Jag brukar rekommendera mina par att avsätta ca 1,5-2 h till porträttfotograferingen. Om det är resväg till och från fotoplatser så minst 2 h.
  • Vigsel – Ett moment som brukar vara givet för en bröllopsfotograf.  Här gäller det för fotografen att vara på tårna. Man vill inte missa viktiga ögonblick som kyssen. Så berätta gärna för er fotograf hur vigseln är planerad och när kyssen kommer. Kyrkmingel är det jag kallar efter att man gått ut från kyrkan eller vigselplatsen och gästerna slänger gryn eller blåser såpbubblor. Efter gratulationerna är det ett gyllene tillfälle att be gästerna att ställa upp på gruppbilder. Vill ni det, är det bra om ni förbereder gästerna innan så att det är lite beredda på vad som kommer ske.
  • Brudskål – Skålen som hålls i samband med att brudparet anländer till festlokalen. Här kan man få väldigt fina genuina bilder både av er och gästerna.
  • Middag – På middagen har fotografen verkligen möjlighet att fånga stämningen. Ni kan även få foton på maten, dekorationerna och talen. Även om middagen är lång kommer den kännas som ett andetag i efterhand. Så att få middagen fotograferad är att rekommendera om ni vill suga lite extra länge på alla karameller. Fotot på när farbror Carl höll sitt magiska tal kommer ge tillbaka känslan ni hade i år framöver.
  • Golden Hour – När solen går ned. Beroende lite på när ni gifter er på året. Så kan ni planera en kortare porträttfotografering i närheten av festlokalen. Detta är tiden på dygnet med absolut vackrast ljus. Varför inte ta med er ert brudfölje och ta lite skojigare bilder med era bästa vänner?
  • Festen – Nu har nog de flesta gäster släppt loss och det kan naturligtvis bidra till många härliga, hjärtliga bilder. Många bakar även in moment som att skära upp tårtan och slänga brudbuketten. För att inte tala om första dansen. Minnen ni säkert vill låsa in med högsta säkerhetsklass.
Bröllopsfotografering

Jag brukar som sagt försöka planera in så att vi kan få med så många moment som möjligt i det paket som mitt brudpar väljer. Det optimala bröllopet för fotografering i mitt tycke börjar med att fotografera slutet av förberedelserna. När bruden tar på sin klänning, samt brudgummen sin kavaj. Sedan går vi ut för att fota en First look, innan vi tar era porträttbilder. Ni får en stund för er själva innan vigseln medan jag ser över vigselplatsens bästa vinklar och pratar med präst och vigselförättare. Vi fotograferar er vigsel och minglet utanför där vi även tar gruppbilder av vänner och familj. Sedan kan ni njuta fullt av att umgås med era gäster medan jag dokumenterar brudskål och middag, vi avrundar med en golden hour fotografering. Allt detta får vi med i mitt 7 timmars paket om vi inte har för långa sträckor att åka emellan olika platser. Men det hjälper jag er att planera. Det viktiga är dock att ni är nöjda och känner att ni får med det ni vill ha. Vill ni tillexempel absolut fota när tårtan skärs upp och hade tänkt ha den innan första dansen men fotografen ska gå hem efter första timmen på middagen, då kanske tårtan istället kan skäras upp till brudskålen. Jag hjälper mina brudpar att bolla kring dessa frågor och delar med mig från min erfarenhet av alla bröllop jag dokumenterat genom åren.

Boka bröllopsfotograf?

Boka in en gratis konsultation

Vad vill du ha för bilder? Ju mer du berättar ju mer förberedd är jag inför ditt kostnadsfria och förutsättningslösa samtal
First look
Bröllopsmiddag

RELATERADE ARTIKLAR: