Bröllop med barn?

Bröllop

SÅ HÄR FÅR NI ETT

HARMONISKT BRÖLLOP

Ska ni gifta er? Stort grattis. Jag misstänker att du som läser detta kan se allt framför dig. Hur vacker du är i klänningen. Hur kära ni ser ut på fotona. Samt hur allt flyter på utan några missöden eller incidenter. Men det finns något som ligger som ett orosmoment i planeringen. Vad ska ni göra med barnen? Barn på bröllop är inte alltid optimalt. Har ni egna barn som ni vill ska vara med. Eller har gästerna barn de måste ta med? Ibland finns inte möjligheten att hålla bröllop helt barnfria. Här får ni hjälp att skapa ett bröllop ingen kommer glömma, oavsett ålder.

När ni planerar ett bröllop där barn kommer närvara behöver ni tänka till ett varv till i planeringen. Ni vill ju att alla gäster ska ha roligt, inte sant.

Hur gamla är barnen?

Den första frågan ni måste ställa er är, hur gamla är barnen? Pratar vi riktigt små barn som inte kan vara utan barnvakt i en millisekund? Eller halvstora barn som inte kan sitta stilla en hel middag?

På de bröllop jag varit, både som gäst, och fotograf är det vanligast med gäster som har med sig spädbarn. Större barn kan oftast lämnas bort till barnvakt om föräldrarna vill festa loss lite extra. Men spädbarn kan det vara svårare. Kanske ammas dem eller har ett stort närhetsbehov. Här är det viktigt att vara lyhörd som värdpar. Det kan vara väldigt känsligt att be nyblivna föräldrar att lämna barnet hemma. Vill ni behålla vänskapen skulle jag nog göra bäst i att låta bebis vara med. Men underlätta för föräldrarna, så får även ni ett mer harmoniskt bröllop.

Nyföddfoto

Spädbarn bland gästerna.

Placera dem nära en utgång. Finns det något rum dit inga andra gäster är, där det är lugn och ro om föräldrarna har svårt att få barnet att sova eller amma? Tro mig. Det är nog ännu jobbigare för föräldrarna än andra gäster när barnet skriker under middagen. Om de kan gå iväg nånstans kommer de vara väldigt tacksamma, och förmodligen de andra gästerna också. Barn under 3 månader kan vara något lättare att ha med då de oftast sover mer och är mindre brydda om resten av världen. Medan barn över 4 månader har mer vilja och tar in mer intryck. De kan därför bli oroliga när det är mycket ljud och rörelser omkring dem. Sedan är ju varje bebis unik och har olika behov. Har ni frågor så vänd er till föräldrarna och be om råd.

Toodles utan tålamod?

Barnfotografering

Är barnen äldre så att de kan gå, men inte sitta stilla? Det kan variera från barn till barn, vissa 5 åringar sitter som små änglar medan andra har lika mycket spring i benen som lillebror på 2 år.

För dessa små gäster gäller det att också tänka till. Kan ni ordna en lekhörna i eller vägg i vägg med rummet där middagen är? Placera även föräldrarna nära lekhörnan. Det bästa är om man som förälder kan ha uppsikt även över de minsta utan att behöva lämna bordet. Dessutom placerar ni med fördel småbarnsföräldrar bredvid varandra. De blir inte riktigt lika störda av eventuellt oljud och har alltid saker att prata med varandra om.  Se till att det finns lugna saker att leka med som inte stör övriga middagen. En film, rita, pyssel, kanske lego? Fråga era vänner vad deras barn gillar om ni blir osäkra. Är ni föräldrar till de små gästerna så be någon ha ansvar över barnen under bröllopet. Mor-eller farföräldrar förslagsvis. Om det av nån anledning inte går, fundera på att hyra in en nanny för bröllopet. Baka in det i bröllops budgeten så att ni kan slappna av lite extra. Det kanske till och med kan vara en service för övriga gäster med barn.

Större barn mer frihet. Är barnen ännu större. Så att de kan sköta sig själva utan att ställa till med en brand? Säg ca 8-12 år beroende på mognad. I denna ålder tycker man ofta att det är lite för tråkigt att lyssna på vuxna hela kvällen, men de är för stora för att leka med lego. (Om man nu kan bli det, tänk Lego Master!) Men ni förstår problematiken. Denna åldersgrupp är tacksam. De älskar att få känna sig stora och få lite extra ansvar. Kan ni ge de äldsta barnen i uppdrag att hålla ett öga på några av de mindre? Funkar utmärkt om de redan har en relation sen innan.

Annars kan ni hitta på lite roliga uppdrag som de kan göra mellan rätterna, som kanske går på tid om ni inte vill att de försvinner för resten av middagen. Ett lugnare alternativ är att knåpa ihop en rolig pysselbok med gåtor och annat skoj. Går också att köpa om man inte är ett stort DIY fan. Placeras vid varje barns plats.

Vad ska barnen äta? Det beror nog också på ålder. Fråga föräldrarna, men kör på säkra kort till de små. Ni vill inte ha barn med lågt blodsocker. Även om det inte är den festmat ni tänkt er ska serveras på ert bröllop. Ett roligt koncept är att servera maten så att det ser ut som något, kanske turturduvor eller varför inte ett hjärta? Barn äter med ögonen.

Barn älskar efterrättar men sällan en limecheescake med vacker, man kanske inte så god garnering. Låt dem istället få varsin liten godispåse eller glass. Barn gillar det dom känner till.

Hur underhåller man tonåringar?

Har ni bjudit tonåringar som är för unga för att hänga i baren. Vissa gillar såklart att dansa och om inte brukar de inte ha problem att sitta med sina telefoner. Men om ni vill undvika det och skapa förutsättningar för socialt umgänge för alla. Skapa ett utrymme som attraherar ungdomar. Kan ni installera en tv och koppla något cool spel till som Mario kart? eller har ni möjlighet att erbjuda era gäster att testa VR? Risken är dock att dom vuxna också vill vara med. Men vad gör det?

Min erfarenhet efter att ha arbetat som eventkoordinator är att de bästa festerna är när det finns något för alla. Och med det sagt. Glöm inte fotoväggen med rolig rekvisita. En plats där både gäster kan underhålla sig själva men även för fotografen att hålla till vid mellan varven. Roligt för både stora och små. Det ger ju dessutom lite röda mattan känsla till hela bröllopet.

bröllopsfotografering

IDEÈR PÅ AKTIVITETER TILL BARN

barnfoto

TIPS PÅ MAT TILL BARN PÅ BRÖLLOP

Skicka din förfrågan för bröllopsfotograf.

Boka in en gratis konsultation

Tillexempel, Bröllop, gravidfotografering eller fotoförfrågan

Relaterade artiklar: