HUR VÄLJER JAG FOTOGRAF?

Foto Andreas Regårdh

OCH VILKA FRÅGOR SKA JAG STÄLLA TILL MIN FOTOGRAF?

När man börjar leta bröllopsfotograf inser man ganska snabbt att det är en djungel därute. Det räcker med att bara be om tips på fotograf i ett forum så har man ganska snabbt ofantligt många kommentarer att gå igenom från fotografer som vill att du väljer just hen. Men när du väl sätter dig ned för att gå igenom alla kommentarerna vad ska man då gå efter? Pris? Erfarenhet? Portfolio? För att underlätta ert letande kommer här ett par tips som hjälper er att sålla och hitta er fotograf snabbare.

För det första bör ni ha en tydlig vision över vad ni är ute efter innan ni börjar leta fotograf. Var överens med din partner om hur viktiga bilderna är och hur stort utrymme av er dag de ska få.

För att få en tydligare bild av det kan ni ställa er följande frågor:

 • Vilka moment av er dag vill vi ha fotograferade och ungefär hur många timmar blir det?
 • Vilken budget har ni?

Om ni till exempel önskar bli fotade vid styling, porträttbilder, vigsel och mingel och uppskattar det till 7 h då förberdelserna tar ganska lång tid och ni har resväg till både platsen ni föreställer er att ta porträttbilderna på och till vigseln efteråt. Men er budget är tajt. Ja självklart kan ni då hitta en fotograf som säkert kan göra jobbet men som med allt annat betalar man oftast för kvalité. En billig fotograf behöver inte innebära sämre bilder (även om risken är större). Ni gör även avkall på annat. Det kan till exempel vara möjlighet att få era bilder i ett album. Färre användbara bilder. Sämre redigering eller inte möjligt att redigera vissa bilder efter vissa önskemål ni har. Service, stöd och trygghet man per automatik får med en mer etablerad fotograf med mera. Listan kan göras lång. Så står ni inför denna problematik? Fundera då på om ni kanske kan spendera pengarna bättre. Till exempel. Välj en dyrare fotograf men gå ned till 4a timmar. Det kanske räcker med att fota slutet av förberedelserna och kan ni kompromissa med en annan fotoplats för porträttbilderna? En etablerad fotograf brukar kolla upp och ha bra koll på vackra platser som fungerar bra.

När ni har landat i dessa två frågor är det dags att gå vidare.

 • Vad gillar ni för bilder?
 • Fundera på om ni vill ha en bildstil som passar ert hem om ni ska ha tavlor på väggarna

Här är smaken som baken. Vill ni ha varma toner? gillar ni svart vitt? Vill ni ha den där matta gröna färgen? Här är det lätt att förälska sig i många fotografer. Välj ut några inom er budget och kanske inom rätt geografiskt läge om ni inte har budget att lägga på resa och boende för fotografen, och gå vidare till nästa del.

Här kan du ladad ned en gratis PDF på några av de stilar jag kan erbjuda er

Här kommer vi till det som egentligen är viktigast för dig.

 • Vad får du för pengarna?

Titta på de olika fotograferna som du valt ut och titta på vad som ingår i deras paket som passar din budget. Vad skiljer dem åt? Tillexempel på saker kan vara: Hur många bilder som ingår. Ingår det en förlovningsfotografering? Eller det kanske ingår produkter som kan vara kul att ha. Detta ger er ett hum om vilket värde ni får för era pengar. Var kritisk här. Om det ingår väldigt mycket till ett mycket lägre pris är de andra, fråga er varför. Vad gör fotografen avkall på? Om det är tvärt om, ingår väldigt mycket mindre till ett högre pris. Lägg då till den frågan på listan här bredvid att ställa till fotografen innan bokning. Personligen hade jag nog valt den fotograf som hamnar nånstans i mitten av de båda ekvationerna.

 • Klickar ni?

Om ni inte klickar, det skaver i mejlkontakten eller hen tycks inte riktigt förstå er vision. Nej då är det inte rätt. För tänk på att denna person kommer kanske vara den som faktiskt är närmast er under hela eller stora delar av er mest speciella dag. I vissa avseenden mer än ert brudfölje. Så det är super viktigt att ni klickar. Ni måste känna er trygga, avslappnade och bekväma med er fotograf. Tänk er att fotografen nästan är som en extra brudtärna, och om du skulle ha en extra brudtärna så hade du ju inte valt vem som helst. Eller hur? Tro mig både bilderna och minnena från dagen kommer bli bättre då!

Så sammanfattningsvis. Det finns tyvärr inga genvägar om du inte fullt ut går på rekommendation eller känner någon. Har du tiden så lägg den på att leta efter rätt fotograf för just er. Det är ofta en relativt stor del av bröllopsbudgeten och det är viktigt att det blir rätt. Följer du dessa stegen, väljer ut 2-3 stycken som du pratar med och sedan tar ett beslut så tror jag att ni kommer att vinna mycket på det. Lycka till med ert letande och er stora dag.

bröllopsfotograf

FRÅGOR ATT STÄLLA TILL FOTOGRAFEN:

 • Vad händer om fotografen blir sjuk?
 • Vad händer om du inte blir nöjd?
 • Hur lång tid tar det innan ni får bilderna?
 • Vilka produkter kan du köpa till?
 • Hur ser processen ut?
 • Är fotografen registrerad för F-skatt
 • Vad händer om utrustningen går sönder?
 • Vad händer om det regnar?
 • Ska ni stå för mat till fotografen under bröllopet?
 • Hur får vi använda bilderna?
 • Hur och när ska vi betala?

Skicka en förfrågan till mig. Jag tar nu emot bokningar för 2023 och 2024.

Tillexempel, Bröllop, gravidfotografering eller fotoförfrågan

RELATERADE ARTIKLAR

Bildstil Rosa pastelligt: