Golden Hour

Nu är äntligen sommaren här och jag ser så mycket fram emot att fotografera bland blommor och öppna ängar i sommar. Det kommer dock bli en hel del semester också, det gäller att passa på när man för en gångs skull är tidsmiljonär.

Men det jag vill prata om i detta inlägg är ljus. Mer specifikt solnedgång – och soluppgång. Eller som vi fotografer säger Golden Hour. Det är vid de fantastiskt magiska minuterna som solen står som lägst och kastar solstrålar varma som guld. Jag älskar det! Därför har det och motljus bilder också blivit lite av min grej. Bilderna blir väldigt varma och sommar lika oavsett när på året de tas. Jag har bilder från fotograferingar i Februari, som nedan på vackra Elva där det ser ut som en ljuv sommar kväll.

Men nu när vi faktiskt har ljumma sommarkvällar framför oss, där man som kund/modell inte behöver frysa i en tunn klänning och i bästa fall några plusgrader, då kanske man ska slå till på en fotografering? Absolut. Många kunder vill ha sol på sin fotografering. Det är faktiskt ett av de sämsta vädren för oss fotografer. Det blir lätt väldigt starka skuggor som är svåra att redigera i efterbehandlingen.

Det enda kruxet nu innan midsommar är ju att solen nästan inte går ned alls. Så om man inte vill fota allt för sent inpå natten men verkligen skulle vilja ha en Golden Hour fotografering skulle jag tipsa om att boka din fotografering i slutet av augusti. Kvällarna är fortfarande ljumma, träden lummigt gröna och solen går ned i rimlig tid. ’

Men självklart kan jag trolla lite i efterbehandlingen också om det skulle vara så att augusti är försen för till exempel en gravid fotografering om bebis ska komma i juli.

Nu blev jag super sugen på att gå ut och fånga de där sisa solstrålarna. Vi ses och hörs!

/Foto Fanny